КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Макарівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Квітень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 14:10

    Головна » 2011 » Квітень » 13 » Незабаром Великодень
    17:00
    Незабаром Великодень

    РЕЦЕПТИ приготування:
    ПАСКА НА ОПАРІ
    300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, щоб не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим кип’яченим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши полотниною. Після того, як тісто підійде, додати розтерті з цукром і ваніллю жовтки, сіль, решту борошна і добре вимішати. Потім покласти збиті до густої піни білки і продовжувати місити, поки тісто не почне вільно відставати від стінок і дна посуду. Поставити у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто знову збільшиться в об’ємі вдвоє, додати промитий ізюм, подрібнений мигдаль або горіхи, влити тепле, але не гаряче масло і вимішати. Не чекаючи поки тісто підійде, викласти у форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли тісто підніметься і заповнить 3/4 форми, поставити в не дуже гарячу духовку на 1 год.
    Вийнявши з духовки, посипають цукровою пудрою. Паску можна прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо.
    Вам знадобиться:
    Борошно — 1 кг, молоко — 500 г, дріжджі — 50 г, масло або маргарин — 300 г, цукор — 400 г, сіль — 5 г, ізюм — 150 г, горіхи або мигдаль — 50 г, цукати — 50 г, ваніль — за смаком, яйця — 6 шт.
    ПАСКА ЗВИЧАЙНА
    Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.
    Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.
    Вам знадобиться:
    Борошно — 950 г, молоко — 500 г, масло — 120 г, цукор — 200 г, яйця — б шт., ваніль, шафран.
    СИРНА ПАСКА
    Сир перетерти крiзь сито або змолоти на м’ясорубцi. Яйця розтерти з цукром i ванiллю, додати до сиру. Усе вимiшати на пухку масу,
    додати масло, сметану. Ще раз вимiшати на однорiдну масу.
    Поставити на вогонь i пiдiгрiвати. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню i поставити посуд з сирною масою у холодну воду, увесь час помiшуючи, доки не охолоне.
    Додати помитi й висушенi родзинки. Добре вимiшати. Сирну масу викласти на полотняну серветку i покласти пiд прес, доки не витече вся сироватка. Готову масу викласти у форму, а потiм обережно викласти на скляну тарiлку.
    Вам знадобиться:
    1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванiль.
    ПАСКА "ВЕЛИКОДНЯ”
    Дрiжджi розвести у теплому молоцi з дрiбкою цукру. Коли почнуть бродити, влити у посудину з пересiяним борошном, додати розтертi з цукром i цедрою жовтки, сiль i замiсити пухке тiсто. Потiм влити розтоплене масло.Мiсити, доки тiсто вiдставатиме вiд рук. Накрити рушничком i поставити у тепле мiсце.Коли тiсто пiдiйде, ще раз його перемiсити. Подiлити на двi частини. З однiєї видiлити 1/3 частину — на приготування прикрас.Тiсто викласти у круглу форму i поставити у тепле мiсце. До тiста, яке залишили для прикрас, додати борошна, щоб воно стало
    крутiше. Те саме — з другою частиною тiста.
    Два валочки тiста викласти посерединi паски навхрест iз закрученими кiнцями. Довгий валочок, надрiзаний з одного боку, закрутити у рулетик i поставити у промiжках.
    Покласти у промiжках "каченят” — шматочки тiста з вилiпленими голiвками i дзьобиком.
    Довгий валочок рiвномiрно натискувати долонею, щоб утворилися заглибини, i викласти ним край паски.
    Коли тiсто пiдiйде, змастити його яйцем за п’ять хвилин до випiкання, потiм змастити ще раз. Випiкати у духовцi, нагрiтiй до 220 градусiв, 45 хвилин.
    Готову паску вийняти з духовки, накрити рушником, щоб вона охолола не занадто швидко.
    Вам знадобиться:
    1 кг борошна, 0,5 л кип’яченого молока, 4 — 5 жовткiв, 50 г дрiждiв, 100 г масла, 100 цукру, дрiбка солi, цедра лимона.
    ПАСКА НА ЖОВТКАХ
    До молока додати 2 столові ложки цукру і розчинити дріжджі. Поставити у тепле місце до утворення опари. Яєчні жовтки розтерти з цукром, сіллю і ваніліном до білого кольору, вмішати масло. До цієї суміші влити дріжджі, вимішати, всипати борошно і замісити м’яке тісто. Поставити у тепле місце, щоб підійшло удвічі. До нього додати родзинки і цукати. Вимішати і викласти у форму, заповнивши її наполовину. Коли тісто підніметься до країв форми, поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності, після цього прикрасити.
    Вам знадобиться:
    1 склянка молока, 200 грамів дріжджів, 16 жовтків, 8 склянок борошна, 2 склянки цукру, чайну ложку солі, 12 столових ложок олії або розтопленого вершкового масла, склянка родзинок і дрібно нарізаної кураги, трішки апельсинових цукатів, ванілін.
    ПАСКА ШОКОЛАДНА
    .Дріжджі розвести в ледь теплому молоці, додати борошно, вимісити й поставити в тепле місце. Коли воно підніметься, увести растертые із цукром жовтки, какао, ром. вино, просіяні сухарі, цукати, корицю, гвоздику, кардамон. Тісто знову вимісити й поставити в тепло. Коли воно підніметься, увести збиті в круту піну білки й сіль. Ще раз вимісити.Форму змазати маслом, присипати борошном, покласти в неї тісто, дати йому піднятися. Випікати при температурі 180° С до готовності.
    Вам знадобиться:
    400 г борошна, 50 г свіжих дріжджів, 1,5 склянки молока, 15 яєць, 500 г цукру, 100 г порошку какао, 50-100мл рому, 125 мол червоного вина, 100 г мелених житніх сухарів, 100 г апельсинових цукатів, 0,25 ч. ложки меленої кориці, 0,25 ч. ложки меленої гвоздики, 0,25 ч. ложки кардамону, сіль
    Та чи гарною видасться паска, багато в чому залежить від уміння її спекти. Можна зробити чудове тісто, але під час випікання зіпсувати паску — недопекти, спалити, струсонути так, що серединка провалиться. Ось кілька головних правил, яких необхідно дотримуватися під час приготування пасок.
    -дріжджі мають бути свіжими, світлими та з приємним запахом.
    -духовка має бути як слід прогріта.
    -борошно має бути кращих сортів, сухе, просіяне.
    -масло має бути свіжим і вищих сортів. Перед закладанням у тісто його потрібно розтопити, дати вистоятися, а потім теплим влити в тісто.
    -жовтки потрібно ретельно відділяти від білків, розбивати акуратно, процідити через сито і тільки потім ретельно збивати їх до білого кольору.
    -майже всі паски мають підійматися тричі. Для цього потрібно взяти дріжджі, борошно (частину) й молоко, замісити опару: збивати віничком протягом півгодини, накрити й поставити в тепле місце, щоб дріжджі ледь розійшлися, але при цьому не давати перекиснути. Тоді знову збити лопаточкою чи дерев’яною ложкою, додати решту продуктів, постійно ретельно вимішуючи (це має тривати 45 хвилин чи навіть годину), накрити й поставити в тепле місце підходити так, щоб тісто виросло удвічі чи й більше. Після цього вимісити знову тісто руками чи лопаточкою хвилин 10, розділити на паски й викласти у форму, дати знову підійти і надзвичайно обережно, щоб не струсонути, поставити в піч чи духовку для випікання.
    -якщо тісто випікається у формі, то заповнюється ним 1/4 чи 1/3 форми, а в піч ставити тоді, коли заповнюється 3/4 форми.
    -великі паски й бабки випікають при помірному вогні майже годину чи навіть півтори (якщо дуже високі).
    Щоб не вийняти з духовки сирий виріб, потрібно увіткнути в нього одну-дві скіпки чи соломинки (до випікання!). Через годину чи трохи більше вийняти скіпку. Якщо вона буде зовсім суха і тісто до неї не прилипло, отже, виріб готовий. А інакше його потрібно залишити в духовці ще на певний час. Зачиняти дверцята духовки також потрібно обережно, інакше тісто осяде. Виймати готовий виріб потрібно так само обережно, викласти на решето (щоб дно не відіпріло) чи спеціальну дощечку, накрити чистим рушником, серветкою до вистигання.
    -паски й бабки краще пекти в розсувних формах, змащених маслом і обсипаних сухарями, дно можна вистелити кружальцем пергаментного паперу, просоченого маслом. Такі форми виготовляють з міді чи жесті, круглої форми, іноді восьми- чи шестикутними, що надзвичайно красиво. У цьому випадку грані паски чи бабки можна прикрасити смужками кольорової глазурі.
    Форми для пасок і бабок можна клеїти і зі щільного паперу, але це для невеликих за величиною (висотою і діаметром). Таку форму також потрібно змастити маслом і обсипати сухарями, випікаючи, ставити на плаский лист, деко. Можна випікати і в каструльках, дно і стінки яких викласти промасленим папером і обсипати сухарями.
    -виймати з форми виріб після випікання потрібно, давши трохи йому вистигнути, тому що папір легше знімати, поки бабка чи паска тепла. Щоб висока паска чи бабка не опала, її потрібно викласти на рушник, викладений на велику, тугу подушку чи, краще, на матрац. Певний час її перекочують цим же рушником, щоб під час вистигання виріб трохи зміцнів. Тільки тоді з великою обережністю покласти на тарілку (можна підкласти серветку).
    -у паски, бабки та булки для смаку й запаху можна класти лимонну цедру, гіркий мигдаль, корицю, кардамон, шафран, мускатний цвіт, лимонну чи трояндову олію.
    -ці вироби можна прикрашати будь-якою помадкою.
    -коли паски чи бабки вже розроблені, коли вони стоять у теплому місці чи у духовці, не можна допускати, щоб до них доходив протяг, краще у цей час нікого в кухню не пускати.
    -для випікання пасок і бабок потрібно виробити вміння, бо часто вони не вдаються навіть тим, хто їх майстерно пече. Часто причину невдачі не можна вказати однозначно. Так що в разі невдачі не варто впадати у відчай.
    -якщо паски чи бабки зачерствіли, їх можна освіжити, зрізати верхній шар, змочити невеликою кількістю сиропу (чарку міцного вина, води, повну столову ложку цукру змішати й підігріти), поставити в гарячу духовку хвилин на 15-20. При цьому можна обгорнути виріб пергаментним папером. Паска і бабка стануть навіть смачнішими за свіжі, тому що просочаться сиропом.
    Але все таки основним у приготуванні паски є хороші помисли та добрі руки. ______________________________________
    Переглядів: 942 | Додав: adminmak | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz