КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Макарівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Березень 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 12:49

    Головна » 2013 » Березень » 28 » Макарівський район
    15:33
    Макарівський район

    Мака́рівський райо́н — район у Київській області України. Район розташований на заході Київської області, був утворений 1923 року. Площа району становить 1,4 тис. км², 37 тис. га з якої складають ліси. Населення — 44 тис. (на 2004 рік). Адміністративний центр району — селище міського типу Макарів.

    Географія

    Територія району належить до зони українського Полісся. Ґрунти піщані, супіщані та суглинкові, на заболочених ділянках — торф'яні. Клімат м'який, помірний. На території району є корисні копалини: торф, будівельний пісок, граніт, карбонатна сировина, цегляно-черепична глина.

    Історія

    У часи Київської Русі на території сучасного Макарівського району були споруджені славетні Змієві вали, які охороняли територію Києва від набігів кочовиків. Їхні залишки збереглися досі в 9 селах району. У 1804 році Макарів стає волосним центром Київського повіту, в який входили 2 містечка, 10 сіл, 12 невеликих поселень, 15 хуторів, 4 німецькі колонії.

    13 - 14 листопада 1921 р. під час Листопадового рейду через Комарівку теперішнього Макарівського району проліг шлях Волинської групи (командувач - Юрій Тютюнник) Армії Української Народної Республіки.

    19 - 20 листопада 1921 р. через Забуяння та Комарівку теперішнього Макарівського району, вертаючись з Листопадового рейду, проходила Подільська група (командувач Сергій Чорний) Армії Української Народної Республіки.

    Нині до Макарівського району входить 2 селища міського типу та 67 сіл, які в адміністративному плані об'єднано у 2 селищні і 36 сільських рад.

    Символіка

    Герб Макарівського району являє собою щит французького типу, поділений горизонтально на дві рівні частини синьою хвилястою смугою (символ ріки Здвиж, що ділить район навпіл). У верхній частині щита на зеленому фоні зображена розкрита книга срібного кольору, на якій розміщено православний хрест (вказівка на те, що Макарівщина є батьківщиною видатного духовного діяча XVII — XVIII століть Данила Туптала (Димитрія Ростовського), автора книги «Житіє святих»). У нижній частині щита на золотому полі зображена оборонна стіна (символізує Змієві вали і захисне значення району для Києва у далекому минулому). Над оборонною стіною зображений лук зі стрілою та накладеними навхрест шаблями. Кольори щиту вказують, що Макарівщина розташована у зонах Полісся (зелений) і лісостепу (золотий). Герб обрамлює картуш у вигляді вінка, з правого боку — соснової, з лівого — дубової гілок зеленого кольору, як основних видів рослинності краю. Картуш завершується зображенням колосся пшениці золотого кольору, що є одним із основних напрямків сільськогосподарського виробництва району.

    Вінок з дубової та соснової гілок перев'язаний навхрест синьою стрічкою. Прапор району являє собою три горизонтальні смуги зеленого (45%), синього (10%) і жовтого (45%) кольору (зверху вниз).

    Персоналії

    Данило Туптало (Димитрій Ростовський), духовний діяч XVII — XVIII ст., автор книги «Житіє святих», канонізований православною церквою.

    А. Паламаренко, Народний артист України, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

    Й. Ремезовський, вчений.

    М. Козицький, вчений.

    І. Карпович, вчений.

    Переглядів: 1094 | Додав: adminmak | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz